hoe eet ik gezond

Hoe eet ik gezond in mijn drukke leven?

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, ik heb een druk leven. Druk vult iedereen op zijn of haar eigen manier in. Ik heb een fulltime baan, een dochter van 17 maanden, een drukke vrouw en ik fitness vier keer in de week. Dit allemaal bij elkaar opgeteld vreet veel energie en betekent voor mij drukte. Maar hoe eet ik gezond in mijn drukke leven?

Elke dag na het werk het avondeten maken hoort daar ook bij, tenminste elke dag…dat wisselen mijn vrouw en ik af en we eten doordeweeks ook nog weleens bij onze ouders. Natuurlijk heb ik ook niet altijd zin om na een lange werkdag te koken. De verleiding om voor het gemak even een patatje te halen na het werk of wat te bestellen is dan ook groot. Toch doen we dit thuis heel weinig. Je kan voor het zelfde geld (en zelfs voor minder) beter zelf wat klaar maken wat negen van de tien keer ook gezonder is. De tijd dat je naar de snackbar rijdt, wacht op je bestelling en weer terug naar huis rijdt is meestal nog langer dan dat je thuis bezig bent om zelf wat makkelijks klaar te maken. Tijd heeft iedereen, maar omdat tijd bij veel mensen schaars is grijpen ze vaker dan ze eigenlijk willen naar ongezond eten. Wellicht helpen deze tips je om in je drukke leven toch gezond te blijven eten.

Maak prep meals

Weet je in het weekend al dat je een drukke week voor de boeg hebt, maak dan wat maaltijden klaar die je kan invriezen of in de koelkast kan bewaren. Zo hoef je als je ’s avonds thuis komt niet eerst je maaltijd klaar te maken maar warm je het gewoon op.

Maak ontbijtshakes

Ik drink ’s morgens altijd een ontbijtshake. Dit maak ik klaar in vijf minuten en zorgt ervoor dat ik een paar uur vol zit. Ik maak er meestal gelijk een paar klaar, bijvoorbeeld voor drie dagen.

In doe het volgende in mijn ontbijtshake:

  • 250 ml halfvolle melk
  • 4 eetlepels magere kwark
  • 50 gram havermout vlokken
  • 1 schep whey eiwitpoeder
  • 100 ml water
  • 1 banaan

Niet teveel moeite doen

Een gezond gerecht klaarmaken hoeft echt niet zoveel tijd te kosten. Er zijn gezonde pasta’s of rijst maaltijden die je binnen 20 minuten op tafelt hebt staan. Groente en kip snijden kost bijvoorbeeld veel tijd. Je kan dit ook al gesneden kopen. Dit scheelt weer voorbereiding en dus tijd.

Leg een voorraadje  aan op je werk

Veel mensen hebben ’s morgens weinig tijd om hun eten voor te bereiden. Wat je dan ook kan doen en wat ik zelf ook lange tijd heb gedaan is een voorraad op m’n werk leggen. Een zak volkorenbrood met wat verschillend beleg, zoals kipfilet, humus, pindakaas enz, maar ook  bakjes kwark en wat fruit.

Maak 1 grote pan

Wat ik zelf altijd doe als ik voor mezelf ga koken is gelijk een pan vol maken. Bijvoorbeeld een pan rijst met wokgroente en blokjes kipfilet. Hier haal ik zo vier a vijf maaltijden uit. Wat je overhoudt verdeel je over meerdere bakjes en vries je in. Dit bespaart je doordeweeks heel veel tijd.

Neem je tijd om te eten

Zorg er ten alle tijden voor dat je eet op de momenten dat het nodig is. Je kan het wel heel druk hebben maar maaltijden overslaan is echt niet slim. Het kan altijd voorkomen dat je geen tijd hebt om te koken. Probeer er dan in ieder geval wel voor te zorgen dat je toch iets gezonds eet en niet wat ongezonds gaat bestellen. Maak tijd vrij om rustig te eten. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk en daar hoort gezond eten bij. Eet je veel ongezonde voeding dan zorg je niet goed voor jezelf.

Conclusie

Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn als je een druk leven hebt. Als je het belangrijk vindt om gezond te eten dan maak je hier tijd voor vrij. Heb je echt heel weinig tijd maak dan in de tijd die je hebt grote porties eten klaar en vries je dit in.

Leestip: Rijst met kip en Sajoerboontjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *